Berapa Kalikah Anda Perlu Follow-Up Prospek Anda?

Kali ini, saya berkongsi petua susulan (follow-up) terbaik saya untuk mengetahui berapa kali untuk follow-up prospek dan  apa yang harus dikatakan dengan kepada mereka semasa anda melakukannya.

Salah satu pertanyaan yang paling umum saya tanyakan adalah, “Berapa kali saya harus follow-up seseorang sebelum saya pergi dari membantu kepada menjengkelkan?”

Ini sangat mengecewakan bagi anda dan prospek anda untuk terjebak dalam lingkaran follow-up yang tidak pernah berakhir.

Saya mempunyai proses yang saya ikuti yang berjalan dengan sangat baik dan akan memberi anda hasil terbaik dengan prospek anda. 

Petua Susulan – Keuntungan Ada dalam Persembahan … jika Anda lakukannya dengan betul

Ini mungkin agak kontroversial bagi kebanyakan pemasar rangkaian dan saya mungkin akan mendapat beberapa kekurangan untuk mengatakan ini tetapi saya tidak suka susulan.

Saya fikir meminimumkan keperluan tindakan susulan adalah mungkin JIKA anda melakukan persembahan dengan betul.

Sebab saya tidak suka susulan adalah kerana ia kelihatan sangat memaksa jika anda menghubungi membuat mereka membuat keputusan.

Fokus Kepada Persembahan

Sekiranya seseorang membaca persembahan anda dan mengatakan bahawa mereka berminat, mengapa anda membiarkannya pergi?

Pasti, sebilangan orang akan memberi anda pelbagai jenis alasan mengapa mereka tidak dapat memulakannya dengan segera tetapi jika anda menyempurnakan persembahan anda dan betul-betul pandai menangani bantahan, anda akan dapat menjual atau mendapatkan rakan niaga dengan mudah.

Petua Susulan – Tempah Tarikh dan Masa Untuk Susulan Tepat Di Tempat Tetapi katakan anda mempunyai prospek yang sangat berminat tetapi tidak bersedia untuk memulakan dengan segera.

Bagaimana anda follow up mereka sambil mengekalkan sikap anda dan tanpa membongkarkannya?

Anda tidak boleh meninggalkan prospek yang berminat tanpa tarikh dan masa yang ditetapkan untuk proses susulan anda.

Dengan cara ini menetapkan harapan bersama bagi anda untuk menghubungi mereka pada tarikh tersebut dan membiarkan pintu terbuka untuk mereka menghubungi anda lebih awal sekiranya mereka berubah fikiran.

Itu akan menghilangkan banyak kekeliruan mengenai berapa kali anda perlu follow up atau apa yang harus anda katakan jika anda berhenti umtuk follow up kerana anda berdua akan berhubung pada tarikh & masa yang dijadualkan.

Petua Susulan – Andaikan Prospek Anda Sudah Bersedia Untuk Membeli

Pada tarikh susulan anda mempunyai harapan bahawa prospek anda akan bersedia untuk memulakan.

Sekiranya anda melakukan persembahan  dengan baik dalam menetapkan jangkaan bahawa tindakan susulan itu adalah tarikh bagi mereka untuk membeli dan berkerjasama dengan anda dalam perniagaan, kemungkinan besar mereka akan melakukannya.

Anda boleh menjawab sebarang pertanyaan yang mereka ada dan kemudian memulakannya.

  • Tetapi bagaimana jika perkara tidak sesuai dengan urutan dan fesyen itu?
  • Bagaimana jika prospek anda masih mempunyai beberapa keberatan atau tidak bersedia untuk memulakan?

Saya menempah tarikh dan masa lain dan mengulangi proses yang sama seperti yang saya lakukan dengan mereka pada susulan pertama.

Namun, saya TIDAK akan membiarkan tarikh susulan ini lebih dari satu minggu antara satu sama lain. Sekiranya seseorang ingin menunggu sebulan untuk memulakan, saya tidak akan menjadualkannya ke dalam kalendar saya.

Saya akan tidak follow up dengan prospek selepas dua kali. Saya tahu ini bukan petua susulan pemasaran rangkaian biasa anda tetapi dari pengalaman peribadi saya, tidak ada gunanya anda atau prospek anda untuk mengambil keputusan yang hanya perlu seminggu untuk diambil.

Saya mempunyai prospek dengan segala kemungkinan untuk menentang keinginan dan tekad untuk melakukannya.

Saya mengesyorkan agar anda memberi tumpuan kepada orang-orang yang benar-benar serius dan membuktikan kepada anda bahawa mereka mempunyai keinginan untuk memulakan.

Masa anda paling banyak dihabiskan dengan mereka yang tidak menyeret anda melalui proses membuat keputusan yang lama.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top